Jedriličarski klub Reful osnovan je 1993. godine s ciljem unapređenja sportskog i rekreativnog jedrenja na području Grada Cresa te promicanja, poticanja i razvijanja jedriličarskog sporta. Klub okuplja mladež i ostale osobe zainteresirane za pohađanje škole jedrenja, odnosno za bavljenje rekreativnim jedrenjem. Svoje članove priprema za sudjelovanje na domaćim i međunarodnim natjecanjima, koje i sam organizira. Najveći ponos kluba zasigurno je Igor Marenić, olimpijski, svjetski i europski prvak koji je svoje prve vještine stekao upravo jedreći Creskim zaljevom.

Posljednjih godina klub intenzivno promovira ideju, gotovo filozofiju, da jedriličarstvo u otočnom miljeu nije samo sport već je prije svega sastavnica pomorskog identiteta otočana, dio njihove tradicije i načina života. Na tragu te ideje, JD Reful je u suradnji s Osnovnom školom Frane Petrića Cres prvi u Hrvatskoj uveo jedrenje kao izvannastavni predmet. Na istom tragu, klub je posljednjih godina značajan dio svojih aktivnosti usmjerio upravo u očuvanje i valorizaciju creske pomorske i ribarske baštine. Najveći dosadašnji projekt bila je organizacija sedmodnevne manifestacije pod nazivom Creski kaić – Dani creske pomorske baštine i tradicije, koja je održana u lipnju 2019. godine i polučila veliku zainteresiranost i oduševljenje lokalnog stanovništva te zadovoljstvo gostiju.

U želji da manifestacija postane tradicionalna te da se broj događanja poveća i rasporedi na nekoliko mjeseci, JD Reful je uspostavio partnerstvo s Otočnom razvojnom agencijom i Gradom Cresom s kojima je osmišljen trogodišnji projekt pod nazivom „Creski kaić – očuvanje i valorizacija ribarske i pomorske baštine otoka Cresa“.

Osnovni cilj projekta jest očuvanje i valorizacija nematerijalne kulturne baštine u smislu tradicionalnog načina života otoka Cresa povezanog s pomorstvom i ribarstvom te podizanje opće razine svijesti o važnosti pomorske i ribarske baštine u očuvanju identiteta otoka. U središte projekta stavljeni su lokalni stanovnici svih dobnih skupina koji će biti glavni akteri ili sudionici mnogobrojnih aktivnosti. Na taj će se način potaknuti otočani, posebice mlađi naraštaji, da sami aktivno doprinesu očuvanju i promociji lokalne pomorske i ribarske baštine. Uključivanjem u projekt, otočno će se stanovništvo prisjetiti i odati počast svim brodograditeljima koji su kroz povijest uvrstili Cres i njegov škver na kartu ponajboljih brodogradilišta drvenih brodova na Jadranu. Jedna od ciljnih skupina projekta su i gosti (turisti) koji će, sudjelovanjem u aktivnostima ili praćenjem događanja, moći doživjeti autentične elemente otočnog života i lokalnog identiteta.