U projekt “Creski kaić” od samog početka uključio se Mate Solis, creski akademski umjetnik kojem je drveni brod bio neiscrpna inspiracija u bogatom umjetničkom opusu.
Izložbu “In memoriam Mate Solis” pripremiti će Inge Solis, a moći će se posjetiti u galeriji, na Trgu Frane Petrića od 17.08.2020.

“IN MEMORIAM MATE SOLIS”

Rođen je 1935. godine. Djetinjstvo je proveo na otoku Cresu i, kako sam slikar kaže, tu je započeo obred njegova življenja; s mirisom tamjana, pletenicama djevojčica, dahom djedovine, šumom mora…

Godine 2019. na istom otoku Mate (Teo) Solis i završava obred svog življenja.

Njegov slikarski talent je otkriven rano, ali na nagovor oca Giovannija, koji je za sina htio siguran život zanatlije, Solis provodi 3 godine u creskom brodogradilištu učeći graditi drvene barke. Otud njegovo poznavanje strukture drvenih barki kojima je ostao fasciniran do kraja života i koje su njegovo nadahnuće i najčešća tema njegovih slika.

Likovno školovanje započinje 1952. u Školi primijenjenih umjetnosti , a zatim nastavlja na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Diplomirao je 1962. godine. Nakon putovanja i istraživanja vraća se na otok.

Na svom Cresu Solis je učinio nemoguće. Uspio je opstati i živjeti od svoje umjetnosti. U divnom ambijentu svog imanja, Solis je stvorio mediteranski raj, svoj «CENTRUM UNIVERSUM» (centar svijeta) u kojem je živio, stvarao i neumorno slikao do zadnjeg dana svog života.

Inge Solis